Over Meteo Helmond

Meteo Helmond is een amateur weerstation wat gesitueerd is in de wijk Mierlo-Hout in Helmond Zuid-Oost. De regen- en windsensoren van het weerstation zijn geplaatst op een paal en staan op een hoogte van 5 meter. Omdat het weestation in een woonwijk staat is er sprake van het zogenaamde stadseffect, wat inhoud dat sommige metingen (met name temparatuur) hoger uitvallen als op het platteland.

Meteo Helmond wordt geëxploiteerd als hobby en is onafhankelijk van sponsoren of commerciële partners. Het weerstation wat gebruikt wordt is een Davis Vantage Pro2. Als sensoren beschikt het station over een windkrachtmeter, een windrichtingmeter, een regensensor en een hoofdmodule met een hygrometer/thermometer. De hoofdmodule is draadloos verbonden met de console waarop alle gegevens kunnen worden uitgelezen, en die verbonden is met de registratie PC. Op deze PC draait het programma Cumulus wat de gegevens uit de console uitleest en deze verwerkt voor het aanmaken van de webpagina’s en het doorsturen van deze gegevens naar de Weather Underground service. Daarnaast wordt er een ‘realtime’ stream verzonden ten behoeve van de Cumulus Android app.

Iets over Mierlo-Hout

Meteo Helmond is gevestigd in de Helmondse wijk Mierlo-Hout. Mierlo-Hout was een dorp in de voormalige Nederlandse gemeente Mierlo. Vanwege uitbreiding van Helmond is het in 1968, via een grenscorrectie, een stadsdeel van Helmond geworden onder de naam Helmond-'t Hout. Sinds 2006 is de naam Mierlo-Hout als stadsdeel weer terug, nadat de inwoners hiervoor ludieke acties op touw hadden gezet.

Iets over de website

De website wordt grotendeels opgebouwd door gegevens afkomstig van ons weerstation. De actuele gegevens komen rechtstreeks uit het weerstation. De weersverwachting (korte en lange termijn) en de historische gegevens zijn afkomstig van de gegevens die het weerstation verstuurd heeft naar MeteoConsult en Weather Underground en hier verder verwerkt en geanalyseerd zijn. Met behulp van deze gegevens kan een regionale voorspelling worden gemaakt. Meteo Helmond werkt verder samen met HetWeerActueel, Benelux Weer Netwerk en Awekas.